EMA komt eraan

"Ik ben pas tevreden als de EMA medewerkers in het nieuwe gebouw zitten en met plezier aan het werk zijn,” zegt EMA-projectdirecteur Aginus Kalis over de verhuizing van het EMA naar Amsterdam.

“Het is een enorm uitdagende klus om hele gezinnen van Londen naar Amsterdam te verhuizen, terwijl je intussen ook verantwoordelijk bent voor de verbouwing van een tijdelijk kantoor én de bouw van een gloednieuw pand op de Zuidas.”

Aginus Kalis: “We hebben al wat grote successen gevierd.”

Wat zijn de uitdagingen van dit project?

“Het zoeken van een tijdelijk onderkomen in Amsterdam was er één. Nu we dat hebben gevonden, moet het in minder dan een jaar gebruiksklaar gemaakt worden. Gezien de wensen die er liggen, is dat niet veel tijd. Een tweede grote uitdaging is het nieuwe gebouw, dat in november 2019 gereed moet zijn. En de derde is natuurlijk de verhuizing van de medewerkers en hun gezinnen.”

Vooral dat laatste lijkt me geen eenvoudige opgave

“Dat is het ook niet. De gemeente Amsterdam zorgt voor persoonlijke begeleiding van iedere medewerker. Denk onder andere aan hulp bij het vinden van een huis, een school voor de kinderen, een baan voor de partner, het afsluiten van verzekeringen. In het pand van het EMA in Londen is meteen een fysieke helpdesk geopend na het besluit om EMA naar Amsterdam te verplaatsen. Daar kunnen medewerkers terecht met al hun vragen. Dat heeft een hoop onrust weggenomen.”

Hoe kijken EMA medewerkers aan tegen de verhuizing naar Amsterdam?

“Uit een enquête voor het besluit bleek dat 70 tot 80 procent voor Amsterdam was. En ik heb gehoord dat toen Amsterdam als vestigingsplaats bekend werd gemaakt er gejuich klonk in de zaal.”

Waar gaan deze mensen wonen?

“Londen is een stuk groter dan Amsterdam, dus de medewerkers zijn heel andere afstanden gewend. Ze zullen gaan wonen op een plek in een straal van 70 kilometer rond Amsterdam. Denk aan Leiden, Haarlem, Almere of Utrecht. Natuurlijk kiest iedere medewerker zelf zijn eigen woonplek. Voor velen zal dit ook afhankelijk zijn van de locatie van de – internationale - school die zij voor hun kinderen vinden.”

Welke successen zijn er tot nu toe geweest?

“We hebben al wat successen gevierd. De eerste mijlpaal was de persconferentie op 29 januari en het die dag tekenen van het contract voor de tijdelijke huisvesting. Andere successen zijn de start van de nieuwbouw en het ondertekenen van het zetelverdrag.”

Aginus vertelt tot slot dat het belangrijk is om in het hele project de mensen niet uit het oog te verliezen. “We werken hard aan  een naadloze overgang van Londen naar Amsterdam  zodat de continuïteit van het werk van het EMA door ons zoveel mogelijk ondersteund wordt. Daarin spelen de medewerkers een cruciale rol. Ik ben dan ook pas tevreden als zij in het nieuwe gebouw zitten en met plezier aan het werk zijn.”

Lees ook: ‘EMA en Nederland ondertekenen zetelverdrag’ en ‘Start nieuwbouw Europees Geneesmiddelen Agentschap op Zuidas