Hoe ‘bewaak’ je geneesmiddelen?

Wat doet het Europees geneesmiddelen bewakingscomité? Sabine Straus is voorzitter van dit comité en vertelt hierover. Ze legt ook uit wat de rol is van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

“Het belangrijkste van mijn werk is om ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen na goedkeuring tijdig te identificeren, de risico’s zoveel mogelijk te beperken en te zorgen dat patiënten toegang hebben en houden tot die geneesmiddelen waar ze baat bij hebben.”

Hoe doet u dat?
"Het Europees geneesmiddelen bewakingscomité bewaakt geneesmiddelen die op de markt komen en beoordeelt of ze op de markt mogen blijven. Ondanks alle onderzoek voor de toelating kunnen er altijd verrassingen optreden bij geneesmiddelen omdat het in de dagelijkse praktijk moet blijken hoe een geneesmiddel wordt gebruikt. We willen ook weten hoe een geneesmiddel voorgeschreven wordt en welke patiënten het krijgen. Wij kijken dus bijvoorbeeld of er andere bijwerkingen zijn dan die we al kennen. Of dat bekende bijwerkingen vaker voorkomen of ernstigere gevolgen hebben. Dat gebeurt in Europees verband. Dat is erg fijn omdat we daardoor veel gegevens hebben die we kunnen gebruiken en analyseren. De meeste (ernstige) bijwerkingen zijn zeldzaam. Dan heb je dus heel veel mensen nodig voordat het duidelijk is of er een bijwerking optreedt. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen komen alle EU landen een keer per maand bij elkaar in het geneesmiddelen bewakingscomité om de dossiers te bespreken. Dat comité noemen we overigens PRAC. Dat is een afkorting van Pharmacovigilance Risk Assessment Committee.”

Lees het vervolg van het interview met Sabine Straus waarin zij meer vertelt over waar gegevens over geneesmiddelen vandaan komen, waarom het werk van het EMA belangrijk is en wat zij vindt van de verhuizing van het EMA naar Amsterdam.