EMA-gebouw wordt BENG

Het nieuwe EMA-gebouw is duurzaam gebouwd. Peter-Willem van Calis, adviseur duurzaamheid en comfort van het Rijksvastgoedbedrijf legt uit wat dit precies inhoudt. “Dit betekent dat je specifieke duurzaamheidthema’s al meeneemt in de ontwerpfase van het gebouw.”

Peter-Willem van Calis, adviseur duurzaamheid en comfort en Bianca Derkzen, technisch manager bij het Rijksvastgoedbedrijf

Peter-Willem legt uit. “Naast energiezuinigheid gaat het ook over hoe je met water omgaat en met afval. Andere thema’s zijn materiaalgebruik, ecologie en transport.”

Handen en voeten geven aan duurzaamheid
In januari 2019 kreeg het nieuwe EMA-gebouw een BREEAM ‘excellent ontwerpcertificaat’.

“Het BREEAM keurmerk is een soort meetlat waaraan je duurzaamheid meet en waarmee je gebouwen met elkaar kunt vergelijken,” vertelt Bianca Derkzen, technisch manager bij het Rijksvastgoedbedrijf.“ Daarmee kun je ook ambities bepalen en ervoor zorgen dat, in dit geval, het EMA-gebouw een hoge standaard heeft op het gebied van duurzaamheid.”

“BREEAM is een van oorsprong Britse en internationaal erkende beoordelingsmethode om het begrip duurzaamheid concreet handen en voeten te geven, vult Peter-Willem aan. “De gemeente Amsterdam vindt BREEAM belangrijk voor deze locatie, maar het EMA ziet het belang er ook van in.”

Lees het volledige interview met Peter-Willem van Calis en Bianca Derkzen.