Het EMA is belangrijk voor Europese samenwerking
“Er zijn niet zoveel kruidengeneesmiddelen die voor een relatief kleine markt als Nederland  geregistreerd zijn,” vertelt Emiel. Bij het EMA komen we in de comités de collega’s tegen uit andere landen die soms meer ervaring hebben en meer kruiden hebben geregistreerd. Het is dus een belangrijke plek om specifieke ervaring uit te wisselen. En naarmate je de collega’s van andere landen beter leert kennen is dat ook beter voor de samenwerking in Europa. Dat is ook een belangrijke reden dat de mensen bij het CBG zich betrokken voelen bij de verhuizing van het EMA. Je werkplek zit soms ook in Londen en dat wordt nu Amsterdam.”

Het EMA naar Nederland
Emiel heeft van dichtbij gezien dat de EMA-medewerkers Amsterdam een goede keuze vonden, toen er eenmaal gekozen moest worden. Hij legt uit dat er aan de verhuizing van het EMA naar Nederland voor hem persoonlijk twee voordelen zitten: “Mijn reistijd naar het EMA wordt natuurlijk aanmerkelijk korter. Ik kom al 20 jaar bij het EMA. Ik maakte in het begin nog de oversteek met de Fokker 50, een rammelbak met twee propellers. Dat was toen de verbinding tussen Schiphol en Londen City Airport. Een ander voordeel is dat ik nu misschien wat meer gelegenheid tot overleg heb, wanneer het kantoor van het EMA in Amsterdam is.”

Wandelingen voor EMA medewerkers door Amsterdam
Emiel voelt zich erg betrokken bij de mensen die moeten verhuizen naar Nederland. “Ik ben met mijn collega Nina van der Weiden in de zomer van 2018 een kleinschalig initiatief gestart: de EMA walks. Wij doen dat op vrijwillige basis. We organiseren dan wandelingen voor EMA-medewerkers en hun gezin in verschillende wijken van Amsterdam. Daar is steeds meer belangstelling voor. Dan raken ze een beetje bekend en vertrouwd met de stad waarin ze komen te werken. En we vertellen over typisch Nederlandse gewoonten. Het is een manier om deze collega’s hun weg te laten vinden. EMA-medewerkers kunnen zich hiervoor aanmelden via het intranet van het EMA. We wandelen overigens niet alleen langs de typische toeristenattracties.”

Speciaal afscheid
Tot slot vertelt Emiel dat hij merkt dat de mensen die in comités zitten graag iets bijzonders willen maken van het ‘nieuwe begin’ van het EMA in Amsterdam. “Voor het ‘Comité wederzijdse erkenning voor diergeneesmiddelen’ willen we bijvoorbeeld iets speciaals organiseren bij hun eerste vergadering in het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk. Dat stellen mensen erg op prijs merk ik.”