Vanwege de Brexit moet het EMA op 30 maart 2019 vertrokken zijn uit Londen. In de Nederlandse plannen is voorzien dat de nieuwbouw aan de Zuidas dan nog niet helemaal klaar is. Daarom is er tijdelijke huisvesting beschikbaar. Het tijdelijke gebouw van EMA bij Amsterdam Sloterdijk is ingrijpend aangepast om EMA te kunnen huisvesten. Dit omdat een uitgebreid eigen conferentiecentrum cruciaal is voor het werk van EMA.

Wist je dat het tijdelijke gebouw:

  • gebouwd is in 1992
  • het Spark-gebouw heet
  • circa 15.000 m² groot is
  • 850 werkplekken heeft en ongeveer 4.500 m² conferentieruimte
  • vanaf 1 januari 2019 beschikbaar is om EMA te huisvesten
  • opgeleverd wordt met een goed uitgerust conferentiecentrum, een bedrijfsrestaurant, en een ontvangstbalie
  • alléén door EMA wordt gebruikt
  • tegenover het treinstation Sloterdijk ligt. Dit zorgt voor een goede verbinding met Schiphol en Amsterdam Centraal

Amsterdam Sloterdijk ontwikkelt zich van een locatie waar vooral kantoren stonden naar een gebied met meer woonruimte. Er zijn steeds meer voorzieningen in de buurt waaronder hotels.

In het bidbook wordt gesproken over een tijdelijk gebouw met alleen werkplekken, dichtbij de nieuwbouw (waarvan de vergaderlocatie eerder zou kunnen worden gebruikt). Samen met het EMA is echter toch voor een andere locatie gekozen, waar alle werkzaamheden in mogelijk zijn. Dat is - op basis van een kosten-batenanalyse - het Spark-gebouw geworden. Het Spark-gebouw is toegevoegd aan de Rijksvastgoedportefeuille en wordt na het vertrek van EMA gebruikt voor het onderbrengen van rijksdiensten. Nederland betaalt de kosten voor de  tijdelijke huisvesting van het EMA.

Verhuizing EMA organisatie naar Amsterdam

Na 1 januari 2019 verhuist het EMA gefaseerd naar haar tijdelijke onderkomen in het Spark gebouw. De grootste verhuisbeweging zal in maart plaats vinden, wanneer de deuren van het EMA in London sluiten. EMA zorgt zelf voor deze verhuizing vanuit London naar het Spark-gebouw. Nederland organiseert de verhuizing van de tijdelijke naar de definitieve huisvesting.

Uiteraard is het belangrijk dat beide verhuizingen zo soepel mogelijk verlopen, en dat de werkzaamheden van de medewerkers zo min mogelijk worden verstoord.  

Waar staat het tijdelijke gebouw?

Tijdelijk gebouw (Spark-gebouw)

Orlyplein 2, Amsterdam